Cupping

Cupping of cuppen is een behandelmethode die samen met voetreflex en/of Tui Na behandelingen zorgt voor een verbeterde doorstroming van energie en bloed. Het lost blokkades op.

Hoe werkt cupping?

Bij cupping plaats ik plastic cups (potjes) op je lijf en trek die vacuüm met een pompje. De cups plaats ik op het pijnlijke, verstijfde of verharde gebied. Bijvoorbeeld rug, schouder, knie of bovenbeen. Bijna altijd krijg je meerdere cups op je lijf. Deze blijven zo'n 7 - 10 minuten zitten. Er ontstaan roze, rode of paarsachtige rondjes onder de cups. Je kunt duidelijk zien op welke plaatsen de meeste opruim-acitviteit is ontstaan. De verkleuringen kunnen wel tot een week zichtbaar blijven. De eerste paar dagen na de behandeling kunnen ze nog donkerder worden, maar dat hoeft niet.

Bij sommige klachten gebruik ik maar één cup, die vrij los (maar wel net vast) op de huid wordt geplaatst. Deze cup kan ik dan bewegen. Om die bewegingen soepel te laten verlopen, gebruik ik massage-olie op het gebied. Bijvoorbeeld op je onderrug en de zijkant van je bovenbeen bij ischias-pijnen, of bij ernstige cellulitis of lymfe-oedeem in bovenbenen. Ook kan ik zo je hele rug "lostrekken". Op deze manier worden afvalstoffen vrij gemaakt. 

Met de cups trek ik dus je weefsels los, of beter gezegd: uit elkaar. Dat kan je bindweefsel zijn, je spierweefsel, vastzittende vochtophopingen, cellulitus en lymfe-oedeem op bovenbenen. Door het vacuümtrekken ontstaat er ruimte in en tussen de verschillende weefsellagen. Vastzittende afvalstoffen, zoals melkzuur, resten van gifstoffen van buitenaf en van binnenuit worden weer beter bereikbaar voor je lymfesysteem. Dit systeem is 24/7 voor je aan het werk, maar kan soms niet meer goed bij de afvalstoffen die door je cellen aan de kant worden gezet. Dat afval gaat problemen veroorzaken. Met cuppen komen die afvalstoffen vrij en kunnen ze beter worden opgeruimd. 

Al dat opgeruimde afval heeft grote voordelen voor je bindweefsel en je spieren. Ze worden weer zacht en soepel. De opruimactie geeft extra werk voor je lymfesysteem, je lever en je nieren. Daarom is het belangrijk om na een dergelijke behandeling voldoende water te drinken, bij voorkeur warm of in elk geval niet kouder dan kamertemperatuur. Gekoeld water verkrampt je spijsvertering en dat vertraagt de opname van het water.

Cupping combineer ik vaak met een massage om je stofwisseling en uitscheiding van afvalstoffen te stimuleren.