Acupunctuur

Acupunctuur draait om het herstellen van balans in je lichaam, zodat pijn en andere klachten verminderen. Het helpt je lichaam te herstellen, beter te worden.

Acupunctuur is een behandelmethode waarbij door het zetten van naalden op bepaalde punten, de processen in je lichaam worden beïnvloed. Het doel is om zo balans te herstellen en vrije stroom van energie en vloeistoffen te bevorderen. Je kunt veel klachten behandelen met acupunctuur. Geblokkeerde en gestagneerde energie veroorzaakt pijnklachten in je lijf, zwaar gevoel, een wattig gevoel in je hoofd en allerlei andere acute en chronische klachten. Acupunctuur is ook goed preventief te gebruiken, voor het behoud van goede gezondheid.

De naalden prik ik op punten waar toegang is tot meridianen: de acupunctuurpunten. Meridianen zijn energiestromen in het lichaam die via de acupunctuurpunten beïnvloed kunnen worden. Hierdoor verandert de energiestroom en worden blokkades en stagnaties opgeheven. Zo wordt door acupunctuur de energie gelijkmatig verdeeld. De energie kan vrijer stromen. Het zelfhelend vermogen van je lichaam herstelt, en dat kan zorgen voor blijvende verbetering.

Er zijn verschillende vormen van acupunctuur, maar alle vormen werken vanuit het principe dat een balansverstoring de basis is voor een klacht. En dat herstel van balans de klacht zal verlichten.


Acupunctuur is niet pijnlijk, alhoewel soms het prikken even vervelend kan zijn. Het is een rustige behandeling, ook omdat de naalden, nadat ze zijn gezet een tijdje moeten blijven staan. Dat kan variëren van 15 tot 30 minuten. Om te kijken hoe de energiestroom verandert, voel ik je pols een paar keer tijdens de behandeling.

Behandeltraject

Na een acupunctuurbehandeling ervaar je meestal direct verandering in je lijf. Het is ook een ontspannende behandeling. Er zijn meestal 4 tot 8 behandelingen nodig. Dit is afhankelijk van je klacht en je conditie. Een éénmalige behandeling brengt vaak verandering en verlichting, maar zonder herhaling is de kans dat de blokkade of stagnatie weer terugkomt.

Na afloop van de eerste behandeling maken we bij voorkeur 3 à 4 afspraken met één tot max 2 weken ertussen. Bij de vijfde behandeling evalueren we de voortgang en resultaten.

Bij acupunctuur pas ik, indien nodig, aanvullend tui na, cupping of moxa toe. Een behandeling sluit ik vaak af met een harmoniserende voetreflexmassage.