Voetreflextherapie en Traditionele Chinese Geneeskunde

Voetreflextherapie is een eeuwenoude massagemethode, waarin reflexzones, acupunten en meridianen op de voeten en op de rest van het lichaam op verschillende manieren worden gemasseerd of aangeraakt.

Deze reflexzones staan in verbinding met alle onderdelen binnen het lichaam. Via die verbinding bereikt de voetreflexmassage blokkades in het lichaam en zorgt dat de energie weer door kan stromen. Zo worden gezondheidsklachten en pijn verminderd, of ze verdwijnen zelfs. Tui Na maakt gebruik van de meridianen en de acupunten. Met Tui Na werk ik ook direct op spieren en gewrichten, bijvoorbeeld bij rug- en schouderklachten. Het laten stromen van Qi is het doel van Tui Na.

Lees hier meer over reflexzones, acupunten en meridianen

Traditionele Chinese geneeskunde en zelfhelend vermogen

De wortels van voetreflextherapie en Tui Na liggen in China. De principes van voetreflextherapie en Tui Na sluiten aan op andere behandelmethodes uit de traditionele Chinese geneeskunde: acupuntuur en kruidengeneeskunde. Binnen de traditionele Chinese geneeskunde, en binnen de voetreflextherapie, gaan we ervan uit dat wanneer lichaam en geest in balans zijn, het lichaam een zelfhelend vermogen heeft. Dat wil zeggen dat ons lichaam is ingericht om gezondheidsklachten zelf op te lossen. In veel gevallen  slaagt ons lichaam daar ook in. Denk maar aan een verkoudheid die vanzelf weer overgaat. Maar het kan voorkomen dat ons lichaam te maken krijgt met klachten die het niet zelf kan oplossen. Dan is  het lichaam uit balans. In dat geval is het slim om de oorzaak van je klacht(en) te achterhalen en op zoek te gaan naar een passende behandeling.

Lees meer over de mens als geheel 

Balans en energie

Voetreflextherapie en Tui Na richten zich beide op het herstellen van de verstoorde balans. Die verstoring wordt veroorzaakt door blokkades in een of meer processen binnen het lichaam. De blokkades kunnen allerlei oorzaken hebben: stress, weinig of verkeerde lichaamsbeweging, andere gezondheidsklachten, verkeerde voeding; noem maar op. Hierdoor kan de energie niet voldoende doorstromen, met als gevolg dat er gezondheidsklachten optreden.

Yin, Yang en Qi

Bijna iedereen heeft wel eens van Yin en Yang gehoord. Dit zijn basisbegrippen van de Chinese geneeskunde. Ze zijn elkaars tegenpool. Yin staat onder andere voor vrouwelijk, aarde, zacht, koud en water. Yang staat onder meer voor mannelijk, hemel, hard, warm en vuur. Samen houden ze elkaar in evenwicht, en dit zorgt voor geestelijke en lichamelijke balans. Qi staat voor de levensenergie. Qi is overal. Als Qi vrijuit kan stromen, is de gezondheid goed. Wanneer Qi blokkades tegenkomt kunnen er klachten ontstaan.

  •  Achtergrond Voetreflex en Tui Na
  •  Achtergrond Voetreflex en Tui Na