Menstruatiepijn: even doorbijten, de pil of … voetreflex!

3 juli, 2017
Ik las een artikel in Trouw van 30 juni 2017: “Moet een zeventienjarige maar even doorbijten als ze tijdens haar menstruatie krom ligt van de buikpijn? Ik heb regelmatig jonge vrouwen met dergelijke problemen in mijn praktijk.

Menstruatiepijn: even doorbijten, de pil of … voetreflex!

Ik behandel gedurende 3 cycli (ongeveer 6 keer in totaal) en vaak zijn daarna de pijnklachten verdwenen of  veel beter hanteerbaar. 

De pil

De oplossing die in het artikel wordt aangedragen door deskundigen is de pil. De klachten verdwijnen of worden minder. De pil heeft invloed op de gehele balans in je hormoonhuishouding, en niet alleen op menstruatiekramp. Steeds meer vrouwen kiezen tegenwoordig voor andere anti-conceptie, omdat ze na jarenlang pilgebruik merken dat het hun (gevoels-) leven beïnvloedt. Hierover kun je o.a. meer lezen in de Cosmo (niet echt mijn lijfblad, maar ik ben blij dat ze dit onderwerp aansnijden).

Depressie

Depressie en pilgebruik hebben met elkaar te maken. Bij depressie spelen ook hormonen een belangrijke rol. Je hebt dankzij de pil misschien dan geen krampen meer, maar langzaam maar zeker groeit je somberheid. Of je wordt dikker en trager, waardoor je minder lekker in je vel zit.

Wat is er aan de hand?

De menstruatie is voor een vrouwenlichaam een flinke inspanning. Als je als een (jonge) vrouw de rest van de maand net al je bezigheden en activiteiten mentaal, sociaal en fysiek kan bolwerken, dan kan de menstruatie teveel vragen. Er is extra energie voor nodig en die is er niet. Er ontstaat stagnatie en die uit zich in heftige krampen en hoofdpijn, meestal net voor je ongesteld wordt. Sommige vrouwen hebben dan maar één keus: thuisblijven en in bed.

Voetreflex en tuina helpt je lijf uit de kramp!

Met voetreflextherapie wordt het lichaam geholpen om de stagnaties en krampen te doorbreken. Als je daarnaast goed let op je beweging, ademhaling, ontspanning en voeding kun je ervoor zorgen dat er weer voldoende energie is om je menstruatie goed te laten verlopen, zonder heftige klachten. Misschien lijkt een pil slikken makkelijker, maar op de lange termijn is het prettig om je lichaam goed te kennen en te weten wat je kunt doen om alle natuurlijke processen normaal te laten verlopen.

Ook tuina-therapie (massage uit de traditionele Chinese geneeskunde) helpt om de menstruatieklachten te verminderen. Een combinatie van beide therapieën pas ik ook regelmatig toe. 

Meer weten?