De zorgverzekeraars: wanneer wordt alternatieve zorg vergoed?

26 november, 2016
Je kunt de radio of tv niet aanhebben, of je hoort het: je kan goedkoper en beter verzekerd worden… Het is tenslotte het einde van het jaar: je kunt overstappen naar een andere zorgverzekeraar of kiezen voor een ander pakket.

De zorgverzekeraars: wanneer wordt  alternatieve zorg vergoed?

Bijvoorbeeld omdat je jezelf beter voor complementaire en alternatieve zorg wilt verzekeren.

Zorgverzekeraars stellen scholings- en kwaliteitseisen aan de uitvoerders binnen de alternatieve zorg. De meesten laten de borging voor deze kwaliteitseisen aan beroepsverenigingen. Een aantal vraagt ook dat een therapeut is geregistreerd bij een koepelorganisatie, zoals het RBCZ. Vanaf 1 januari 2017 wordt geëist dat de therapeut HBO-geschoold is in reguliere medische basiskennis. Het doel van de zorgverzekeraars is om zo hun cliënten te kunnen verzekeren van goed opgeleide therapeuten. En om controle te houden op de kwaliteit.  

Helaas zijn er een paar zorgverzekeraars, die zeggen dat ze wel alternatieve zorg verzekeren, maar dat tot een minimum aantal behandelaars beperken. In de polis staat bij de voorwaarden dat ze alleen natuurgeneeskunde uitgevoerd door een reguliere arts vergoeden,  en daarnaast een zeer beperkt aantal therapieën, uitgevoerd door een kleine groep behandelaars. In de praktijk vergoeden zij dus weinig alternatief therapeuten. En grote kans dat de therapeut van jouw keuze niet wordt vergoed!

Zo denk je goed verzekerd te zijn en ben je het dus niet. Dit is de tijd om je heel goed te oriënteren en bewust te kiezen. Als je een alternatief therapeut op het oog hebt of je gaat er al naar toe, en je overweegt je anders te gaan verzekeren, kijk dan goed naar de voorwaarden.

Mijn diensten worden vergoed door de meeste zorgverzekeraars, omdat ik ruim voldoe aan de praktijk- en scholingseisen. Je kunt dus meestal gewoon bij mij terecht als je een aanvullend pakket hebt voor alternatieve zorg. Neem gerust contact op als je meer wilt weten

N.B. de zorg die via het aanvullend pakket verzekerd is, valt niet onder je eigen risico. Je krijgt dus altijd vergoeding, volgens de voorwaarden van je pakket en hoeft niet eerst 385 euro zelf te betalen.