Cupping - de kracht van “omgekeerde” druk

7 maart, 2019
Cupping is een oude behandelmethode voor spier- en gewrichtsblessures, maar ook voor andere klachten. Cupping wordt wordt steed populairder, omdat het goede resultaten heeft. Ik gebruik regelmatig cupping bij verschillende klachten.

Cupping - de kracht van “omgekeerde” druk

Je kent de beelden van olympische zwemmers, die met “cupping marks” op het startblok verschijnen. Goede  reclame voor cupping! Het is dan ook een heel goede en vaak ook snel werkende methode. Cupping wordt al heel lang gebruikt in China, Marokko, Midden- en Zuid- Amerika. In Nederland is het relatief nieuw en wint het aan populariteit.

Cupping: met glazen of plastic potjes wordt een vacuüm getrokken op een spier en dus ook op meridianen die door die spier of door het bindweefsel lopen. Spieren en bindweefsel worden uit elkaar getrokken. Bloed en lymfe gaan beter stromen en afvalstoffen kunnen afgevoerd worden: spierpijn, vastzittende gewrichten, pijnlijke gewrichten en verklevingen in het bindweefsel kunnen weer herstellen. Ik cup regelmatig toe bij cliënten met frozen shoulder en andere gewrichtsproblemen. Ook bij spierverklevingen door littekenweefsel heeft cupping een positief effect. Door de hele rug met cups te behandelen, activeer je je afweer en bloedsomloop.

Voorafgaand aan cupping is het goed om via voetreflex of Tui Na de pijnlijke zones en meridianen eerst te behandelen. Daarna breng ik de cups aan. Die blijven dan 7 tot 10 minuten zitten.Ik kan een cup ook bewegen en zo het lostrekken nog meer bevorderen: een cup wordt een licht vacuum getrokken en dan heen en weer bewogen over het pijnlijke deel van bijvoorbeeld bovenbeen of rug. Bij uitstralende pijn van bil naar bovenbeen is dit een beproefde methode.