Werkwijze

Werken aan je gezondheid is een persoonlijke aangelegenheid. Jij moet je er goed bij voelen. Het is goed om te weten hoe ik werk, dan kun je je alvast een beeld vormen van wat je te wachten staat.

Intake

Ik werk graag met jou aan verbetering van je gezondheid. We beginnen onze samenwerking met de eerste kennismaking en intake. Ik stuur vooraf een anamneseformulier, wat we gebruiken tijdens het intakegesprek. Door dit formulier in te vullen, sta je zelf vooraf even stil bij hoe het met je gaat. We bespreken je klacht en andere bijzonderheden van je gezondheid en levensloop. Ik bekijk je tong en voel je pols, om zo een beeld te krijgen van je energie-huishouding.

Tijdens dit gesprek verzamel ik zoveel mogelijk informatie. Hiermee kom ik tot een diagnose over welke disbalans en verstoringen de oorzaak lijken te zijn van je klacht. Na het gesprek is er tijd voor een eerste behandeling. 

Voetreflex en/of acupunctuur

Dan volgen de behandelingen die gericht zijn op je hoofdklacht en op de onderliggende oorzaken van je klacht. Bij behandelingen zet ik voetreflextherapie of acupunctuur als hoofdbehandelvorm in. Een behandeling kan worden aangevuld met tui na, cupping, moxa of auriculotherapie. De keuze van de behandelvorm doen we in overleg, waarbij ik zal uitleggen waarom ik voorkeur heb voor een bepaald type behandeling. Het kan zijn dat je de ene keer acupunctuur en de andere keer voetreflex als hoofdbehandeling krijgt. Ook kun je natuurlijk aangeven wat je eigen voorkeur is.

Behandelingen duren, inclusief gesprek,  55 - 60 minuten. Dit geldt ook voor de intake.

Voortgang behandelingen

Elke behandeling bespreken we kort het effect van de vorige behandeling, zodat ik daar weer rekening mee kan houden bij de nieuwe behandeling. Bij de vijfde behandeling evalueren we nadrukkelijk het resultaat van de behandelingen. Is de klacht verminderd? Zijn er andere veranderingen? De informatie uit de intake gebruiken we om te kijken hoe het was en hoe het nu is. Daarna bepalen we of en hoe de behandelingen verder gaan.

Aandacht

Ik werk met al mijn aandacht voor jou, de persoon die ik mag behandelen. Dat wil zeggen dat ik de hele behandeling met je in de praktijkruimte ben. De behandeling is in een rustige sfeer, met zachte muziek op de achtergrond. Je ligt comfortabel op de behandeltafel. Als je iets wilt veranderen aan de situatie, kun je dat altijd aangeven. Bijvoorbeeld een andere muziekkeuze of een extra kussen of deken.

Je leefwijze

Tijdens de behandelingen komen ook leefstijlzaken aan de orde. We hebben het bijvoorbeeld over voeding, stress, slaap, beweging en dagdindeling. Ik leg uit wat invloed heeft op je klachten en met welke verandering je zelf kunt bijdragen aan je herstel. Veel mensen leven bewust en gezond, maar ook dan is het goed om te bespreken of je keuzes bij jou passen.

Huisarts en medicatie

Als het nodig of wenselijk is, zal ik je adviseren om iets te bespreken met je huisarts en/of specialist. Ik zal je nooit adviseren om zonder overleg met je huisarts iets te veranderen aan je medicijnen. Wel kunnen we bekijken of je klacht te maken kan hebben met je medicijngebruik.

Praktische zaken

Je hoeft geen handdoeken mee te nemen naar de praktijk. Wel is het handig om makkelijke, wijde kleding aan te hebben, ivm aan en uitkleden. Je mobiele telefoon gaat bij voorkeur op stil. Die van mij ook.

Terugkerende behandelingen

Als je gezondheid blijvend ondersteuning nodig heeft, kun je onderhouden wat je hebt, door met enige regelmaat (bijv. 4 of 6 wekelijks) terug te komen voor onderhoudsbehandelingen. Hierbij kijken we steeds op basis van je informatie en je pols- en tongbeeld, wat aandacht nodig heeft.

Behandelovereenkomst

Als je bij mij komt voor behandeling, dan gaan we een overeenkomst aan. De tekst van die overeenkomt kun je hier lezen. Ik zal je vragen om deze te onderschrijven, via het anamneseformulier, wat je krijgt toegezonden voor de eerste afspraak.

Factuur en betaling

De factuur ontvang je na de behandeling per mail. Je kunt achteraf betalen met Ideal of gewoon per bank. Ik heb geen geld in de praktijk.

De factuur kun je declareren bij je zorgverzekeraar.

Meer informatie vind je bij Praktische informatie